Wanneer maak je gebruik van schuldhulpverlening?

Wanneer maak je gebruik van schuldhulpverlening?

Wanneer maak je gebruik van schuldhulpverlening? Wanneer je zelf geen zicht meer hebt op je schulden. Schuldhulpverlening is er om jou te helpen!

Wanneer maak je gebruik van schuldhulpverlening?

Misschien vraag jij je af of jou schulden groot genoeg zijn om hulp van buitenaf te krijgen. Dit is het geval wanneer je meerdere rekeningen hebt open staan, deze rekeningen echt niet kunt betalen waardoor je dagelijks leven er continu door wordt beïnvloed.

Wanneer jij deze financiële problemen ervaart is het belangrijk tijdig naar de gemeente te stappen. Gemeentes bieden namelijk schuldhulpverlening, echter zijn de verschillende vormen van schuldhulpverlening per gemeente anders. Hieronder staat dan ook omschreven hoe het in de meeste gemeenten er aan toe gaat. Voor exacte informatie moet je contact opnemen met uw gemeente.

Wanneer maak je gebruik van schuldhulpverlening bij je eigen gemeente?

Wanneer je gebruik maakt van schuldhulpverlening wordt je door de gemeente een traject ingenomen, tijdens de duur van dit traject ben jij verplicht je 100% in te zetten. Dit betekent dat jij voertuigen, indien mogelijk, moet verkopen om op die manier geld vrij te maken. Daarnaast is het belangrijk dat je een zo hoog mogelijk bedrag per keer aflost en er voor zorgt dat er geen nieuwe schulden ontstaan.

Tijdens het schuldhulpverleningstraject krijg je een trajectbegeleider toegewezen die samen met jou bespreekt wat de mogelijkheden zijn om jouw financiële problemen aan te pakken. Naast het feit dat een trajectbegeleider kijkt naar de toekomst, kijkt deze ook naar het verleden. Hoe komt het dat er schulden zijn ontstaan? En hoe kunnen nieuwe schulden worden voorkomen? Een trajectbegeleider is ook de persoon die jouw financiën exact in kaart brengt en je in contact brengt met de nodige instanties.

Wanneer maak je gebruik van schuldhulpverlening voor jouw toekomst?

Om er voor te zorgen dat je niet opnieuw in de financiële problemen terecht komt is het belangrijk dat je leert hoe je zo’n situatie kunt voorkomen. Om de juiste hulp hierbij te ontvangen wordt je door de trajectbegeleider doorverwezen naar een maatschappelijk werker. De maatschappelijk werken onderzoekt door middel van een aantal gesprekken waardoor de schulden zijn ontstaan en bedenkt een manier om ander met je geld om te gaan door middel van een budgetcursus.

Het is belangrijk dat je alle aangereikte hulp accepteert en opvolgt. Wijk je af van het traject dat wordt deze ook per direct en voortijdig stopgezet.

Wanneer maak je gebruik van schuldhulpverlening, schuldbemiddeling & saneringskrediet?

Wanneer er wordt gekozen voor schuldbemiddeling worden met alle schuldeisers afspraken gemaakt. De trajectbegeleider berekent het bedrag dat u maandelijks nodig heeft om van rond te komen. Al het geld wat u maandelijks ontvangt dat boven dit bedrag uitkomt dient te worden ingezet voor de afbetaling van schulden. Schuldbemiddeling duurt over het algemeen drie jaar. Als jij je gedurende deze drie jaar aan alle afspraken van de schuldenregeling houdt, verlenen de schuldeisers finale kwijting voor het restant van hun vordering. Jouw schuldeisers worden door de gemeente jaarlijks op de hoogte gehouden van jouw voortgang van de schuldregeling. De gemeente heeft een bemiddelde rol tussen jou en je schuldeisers, zij kunnen de schuldeisers echter niet dwingen om mee te werken.

Bij een saneringskrediet wordt en een krediet door de gemeente aan jou verstrekt waarmee jij in één keer het van tevoren met de schuldeisers afgesproken bedrag moet afbetalen. De lening bij de gemeente heeft een looptijd van drie jaar. Maandelijks dien je dan een bepaald bedrag aan de gemeente terug te betalen.

Een trajectbegeleider bepaalt welke van de twee regelingen gekozen wordt.