Een betaalplan opstellen bij schulden

Heb jij schulden en wil jij hier graag vanaf? De eerste manier om tot een oplossing te komen is een betaalplan opstellen bij schulden.

Een betaalplan opstellen bij schulden is vaak nodig

Tegenwoordig zijn er erg veel inwoners met schulden. Ten minste 30% van de inwoners kampt met een betalingsachterstand en veel meer mensen nog hebben moeite om maandelijks rond te komen. Met het oog op de economische crisis verergert deze situatie alleen maar. Mensen verliezen hun baan, waardoor de inkomsten lager worden, maar de lasten gelijk blijven. Dit levert financiële problemen. Van belang is te beseffen dat je dus zeker niet de enige bent. Vanaf dat besef kun je gaan toewerken naar een schuldenvrije toekomst, door niet langer je kop in het zand te steken!

De eerste stap is een betaalplan opstellen bij schulden

Om je schulden te gaan aanpakken, is het allereerst van belang om je schulden in kaart te brengen. Het is daarbij nuttig om alles op te schrijven en te zorgen dat het plaatje compleet is. Indien je niet zeker bent van de hoogte van een bepaalde schuld, neem dan contact op met de schuldeisers en stel hen op de hoogte van je bezigheden om de schulden af te betalen. Indien je dit niet prettig vind, kun je er ook voor kiezen om bij de Gemeentelijke Kredietbank van jouw gemeente schuldhulpbemiddeling aan te vragen. Zij kunnen jou tevens helpen met het opschrijven van een goed betaalplan.

Hoe kan een betaalplan opstellen bij schulden helpen?

Een betaalplan geeft je het overzicht terug. Zo kun je de prioriteiten van de verschillende schulden bepalen en berekenen hoe lang het duurt om de schulden (inclusief rente en bijkomende kosten) af te betalen. Ook is dit het moment waarop een effectieve aanpak voor de schulden bepaald kan worden. In sommige situaties zijn de schulden namelijk te omvangrijk om het op de natuurlijke manier op te lossen en de schulden zelf af te betalen. Er is dan hulp nodig van de Gemeentelijke Krediet Bank (GKB) van jouw gemeente, bijvoorbeeld in de vorm van saneringskrediet, advies, schuldhulpbemiddeling of zelfs toetreding tot de WSNP. Door een betaalplan op te stellen wordt duidelijk wat de meest effectieve methode zal zijn.

Problemen bij een betaalplan opstellen bij schulden

Lukt het niet de schulden in kaart te brengen, weet je niet waar je moet beginnen of ontvang je graag persoonlijk advies? Je kunt altijd hulp krijgen bij de GKB van jouw gemeente. Online vind je meer informatie, maar een gesprek is altijd vrijblijvend en zonder afspraak mogelijk. Je kunt dus gewoon langsgaan op de openingstijden en direct passend en persoonlijk advies te ontvangen over jouw situatie. Het willen aanpakken van je schulden en het onderkennen is daarbij de eerste en meest belangrijke stap! Neem deze stap ook door middel van een gesprek bij de GKB.