Schulden saneren

Heb jij schulden opgelopen en wil jij schulden saneren? Er zijn verschillende methoden van schuldhulpverlening om deze situatie op te lossen.

Schulden saneren

In Nederland is het percentage schuldenaren hoog en tot nu toe neemt dit percentage alleen maar toe. Het CBS heeft zelfs geregistreerd dat 30% van de Nederlanders een betalingsachterstand heeft of in het verleden heeft gehad. Dit maakt dat veel mensen met geldproblemen zitten en nu in de economische crisis wordt dit percentage alleen maar hoger. Er zijn immers minder banen, lagere vergoedingen en een dalende koopkracht. Dit betekent voor veel mensen een verslechterde financiële situatie en in het ergste geval zelfs schulden.

Financiële situatie op orde brengen en schulden saneren

Het belangrijkste bij schulden is om de financiële situatie volledig in beeld te krijgen en zo structureel te kunnen kijken wat de beste oplossing is in die situatie. Daarbij is het vooral van belang om de verschillende schulden op een rijtje te krijgen en de volledige verschuldigde bedragen. Op die manier kun je prioriteiten stellen en een betaalplan bepalen om de schulden af te betalen. Indien jij te maken hebt met aanmaningen of deurwaarders is het ook belangrijk om deze te woord te staan en jouw betaalplan kenbaar te maken. Indien je het moeilijk vind hier zelf het voortouw in te nemen, kun je ook altijd schuldbemiddeling inschakelen.

De GKB voor schulden saneren

Indien een betaalplan niet werkt, omdat het gaat om meerdere schulden of wanneer het totale schuldenbedrag gewoon te hoog is, is het van belang om hulp te zoeken voor het vinden van een oplossing. In Nederland kennen wij daarvoor de Gemeentelijke Kredietbank. De Gemeentelijke Kredietbank is een gratis service vanuit de overheid als het gaat om hulp en advisering bij schulden. Je kunt zonder afspraak gratis en vrijblijvend langsgaan bij de GKB van jouw gemeente. Daar wordt je verder geholpen met een concrete oplossing voor jouw schulden.

Geldproblemen oplossen met schulden saneren

Een mogelijkheid die de GKB biedt om schulden op te lossen is het saneringskrediet. In feite is dit een nieuwe lening om oude schulden af te betalen. Het voordeel van deze methode is dat je niet meer dubbele rente betaalt over al je leningen, maar dat je slechts één schuld overhoudt waarover je een relatief voordelig bedrag betaalt. Naast het feit dat dit kosten bespaart geeft het ook meer rust en meer overzicht, zodat jij rustig je schulden kunt afbetalen tot je schuldenvrij bent (verklaard). Wel is het bij deze vorm van schuldhulp van belang dat de schuldeiser akkoord gaat met het bedrag dat jij kunt bieden en bovendien moet je ook nog eens voldoen aan de voorwaarden zoals die worden gesteld door de GKB.

Schulden saneren kan dus een mogelijkheid zijn wanneer jij niet aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen of wanneer jij ernstige schulden hebt opgelopen. De eerste stap naar een schuldenvrije toekomst is in ieder geval informeren naar de mogelijkheden bij jouw Gemeentelijke Kredietbank!