Geld lenen om schuld af te lossen

Een veelbesproken oplossing voor schulden is geld lenen om schuld af te lossen. Hoe werkt dit precies en wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het hier.

Geld lenen om schuld af te lossen

Schulden komen erg veel voor tegenwoordig. En dat is best logisch, als je bedenkt dat veel mensen hun baan hebben verloren door de economische crisis. De inkomsten verminderen dan aanzienlijk, terwijl de kosten gelijk blijven of zelfs hoger worden. Dat betekent voor veel mensen geld tekort aan het einde van de maand. Het bijlenen van geld voor de huur, de boodschappen of andere onverwachte kosten is dan aantrekkelijk. Echter loopt dit vaak uit op schulden. Op het moment heeft bijna 30% van de Nederlanders een betalingsachterstand. Maar hier wordt weinig over gesproken. Logisch dat je dan niet op de hoogte bent van de mogelijkheden om schulden op te lossen. In dit artikel bespreken we er één van, namelijk saneringskrediet.

Met saneringskrediet geld lenen om schuld af te lossen

Wanneer jij meerder schulden hebt is het overzicht vaak al gauw zoek. Jij weet dan niet meer welk geld je aan wie verschuldigd bent en betaal bovendien vaak dubbel rente. Dat maakt de situatie op de lange termijn alleen maar beroerder. Daarom biedt de Gemeentelijke Kredietbank in sommige gevallen saneringskrediet aan. Met saneringskrediet sluit je één nieuwe lening af om je oude leningen af te betalen. Het lenen voor schulden is steeds populairder geworden, omdat je op die manier maar één lening overhoudt met gunstige voorwaarden en jij dus snel het overzicht weer terug hebt. Wel zijn er enkele zaken waarmee jij rekening moet houden.

Voorwaarden geld lenen om schuld af te lossen

Het liefst zou de Gemeentelijke Kredietbank iedereen de mogelijkheid geven om aan saneringskrediet te komen en zo direct de schulden af te betalen. Echter is er niet zoveel geld. Zij moeten daarom een grens trekken en voorwaarden stellen. Zo mag je alleen een saneringskrediet aanvragen als onder andere meerdere schulden hebt en mag jij niet meer verdienen dan 130% van het minimumloon. Ook wordt het bij ernstige schulden afgeraden. Dat betekent dat het aanvragen van saneringskrediet voor sommigen is uitgesloten en er (samen met een medewerker van de Gemeentelijke Kredietbank) gekeken moet worden naar een andere oplossing.

Het geld lenen om schuld af te lossen is niet altijd mogelijk

Een andere factor die het bemoeilijkt om saneringskrediet te gebruiken voor het oplossen van je schulden, is het feit dat de schuldeisers in kwestie akkoord moeten gaan. Vaak kun jij met saneringskrediet namelijk niet het gehele schuldbedrag lenen, maar slechts een deel. Voor de schuldeisers is het dan de overweging om in één keer het geboden bedrag te accepteren en de rest van de schuld kwijt te schelden, of te weigeren. Zij lopen dan op de lange termijn nog het risico niet het gehele bedrag terug te kunnen vorderen. Dit speelt dus ook een rol in het proces naar een schuldenvrije toekomst met behulp van saneringskrediet.

Geld lenen om schuld af te lossen is dus soms een oplossing, maar wel moet jij aan de voorwaarden voldoen en moeten de schuldeisers akkoord gaan. Bij ernstige schulden wordt vaak het rechterlijke traject aangeraden door de Gemeentelijke kredietbank. Ga in ieder geval eens langs voor advies bij de Kredietbank van jouw gemeente, dit kan zonder afspraak en is vrijblijvend.