Soorten schuldhulpverlening

Heb jij betalingsachterstanden, geldproblemen of zelfs schulden? Dan is het van belang om te weten over de verschillende soorten schuldhulpverlening!

Soorten schuldhulpverlening

Wanneer jij je baan verliest, minder inkomen hebt of gewoon al langere tijd op zoek bent waardoor je bent aangewezen op de bijstand of een uitkering. In dit soort situaties is rondkomen niet altijd even gemakkelijk. Vele mensen raken in een dergelijke situatie verleid om een lening af te sluiten. Dit maakt de situatie soms alleen maar erger. Het resultaat zijn hoge schulden die je niet meer zelf kunt afbetalen. Schuldhulpverlening is dan aan de orde. Welke soorten schuldhulpverlening zijn er, waar kun je het krijgen en hoe weet je welke soort hulp voor jou het meest geschikt is?

De GKB biedt diverse soorten schuldhulpverlening

De Gemeentelijke Kredietbank, of GKB, is een orgaan van overheid dat erop gericht is om inwoners te helpen, adviseren en begeleiden wanneer zij met schulden kampen of proberen deze te voorkomen. De GKB is dus voor burgers opgezet en is daarmee een gratis dienst die van essentieel belang is wanneer jij met schulden kampt. De meest voorkomende vormen van schuldhulpverlening zijn saneringskrediet, schuldhulpbemiddeling en het toetreden tot de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP).

Schuldhulpbemiddeling is één van de soorten schuldhulpverlening

Schuldhulpbemiddeling is de bemiddeling die de GKB kan bieden tussen jou en de schuldeiser. Op die manier hoef jij als particulier dus niet zelf contact op te nemen met de schuldeiser, wat in sommige gevallen een echte opluchting kan zijn. Deze methode van schuldhulp is vooral interessant wanneer de schulden wel nog behapbaar zijn en met hulp van de GKB een betaalplan opgesteld wordt. De communicatie verloopt dan via de GKB.

Saneringskrediet is één van de soorten schuldhulpverlening

Saneringskrediet is een andere zeer belangrijke dienst die de GKB aanbiedt. Saneringskrediet is in feit het afsluiten van een nieuwe lening om je oude schulden af te betalen. De nieuwe lening sluit je dus af bij de GKB en hier zijn zeer gunstige voorwaarden aan verbonden. Deze methode werkt alleen in bepaalde situaties, onder bepaalde voorwaarden en er is een gesprek met een medewerker van de GKB nodig om dit voor elkaar te krijgen. De schuldeiser moet tevens akkoord gaan met het ‘bod’ dat de GKB kan bieden met behulp van saneringskrediet. In ieder geval biedt saneringskrediet een goede hulp bij schulden wanneer de schulden omvangrijk zijn, maar niet te ernstig.

WSNP is één van de soorten schuldhulpverlening

Een derde soort van schuldhulpverlening die we hier bespreken is toetreden tot de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Deze wet is het rechterlijke traject om van schulden af te komen en wordt alleen aangewend als de ernst van de schulden dermate hoog is dat deze op die manier moet worden aangepakt. WSNP betekent budgetbeheer, toezicht en een strenge controleur voor drie jaar. Daarna wordt je schuldenvrij verklaart. Toetreden tot de WSNP is alleen mogelijk via de GKB en moet dus ernstig genoeg verklaard worden.

Er zijn dus verschillende soorten schuldhulpverlening die de GKB aanbied. De GKB is gratis en langskomen kan vrijblijvend en zonder afspraak. Een eerste gesprek is een eerste stap naar het oplossen van je schulden, met welke soort schuldhulpverlening dan ook!