Schulden aanpakken en voorkomen

Schulden aanpakken en voorkomen

Veel mensen die schulden hebben zien vaak geen uitweg meer. Toch kan dit wel, je schulden aanpakken en voorkomen in de toekomst.

Wanneer je je schulden aanpakt en zo een schuldenvrij leven voor jezelf creëert is het belangrijk dat je beseft dat je het tijdelijk even met minder zult moeten doen. Dit levert je echter wel een gevoel van vrijheid op. Je hoeft vanaf dan niet meer in angst en stress te leven! Lees hier hoe jij hier vandaag nog mee kunt beginnen.

Knop omzetten voor schulden aanpakken en voorkomen

Schulden aanpakken is vaak een kwestie van een knop omzetten en gewoon doen. Niet teveel nadenken over hoe veel je nog moet aflossen, maar vooral over wat je al hebt bereikt. De situatie dus positief benaderen. Dit kan vaak lastig zijn omdat zulke problemen al jaren kunnen bestaan. Echter wanneer je kijkt naar hoeveel mensen al uit de schulden zijn gekomen, al dan niet met hulp van een Gemeentelijke Krediet Bank, moet dit ook voor u haalbaar zijn. Het belangrijkste in het proces van schulden aanpakken is u aan de afspraken houden en voor u het weet bent ook u uit de schulden!

Schulden aanpakken en voorkomen met hulp van een Gemeentelijke Krediet Bank

Een Gemeentelijke Krediet Bank is een overheidsinstelling die hulp biedt aan mensen die niet meer zelfstandig uit de schulden kunnen komen. Dit kan in verschillende vormen. Bijvoorbeeld door met deze mensen in gesprek te gaan, te bemiddelen tussen schuldenaar en schuldeiser of door saneringskrediet aan te bieden. In het eerste gesprek zal samen met de schuldenaar gekeken worden naar wat de beste optie is in hun geval.

Zelf schulden aanpakken en voorkomen

Vaak kan met hulp van een medewerker een plan worden opgesteld voor de schuldenaar om zelf te schulden op te lossen. Dit gebeurt door een overzicht te maken van de schulden, inkomsten en uitgaven. Door deze getallen naast elkaar te leggen kan bepaald worden hoeveel geld elke maand beschikbaar voor het afbetalen van de schulden. Hierin is belangrijk dat je streng bent, wat heb je echt nodig en wat zijn extraatjes? Natuurlijk moet je ook niet te streng zijn, want wanneer er onverwachte kosten in het spel zijn zou dit anders je plannen in de war kunnen schoppen. Op basis van deze gegevens stel je vervolgens zelf, of samen met een medewerker van de GKB, een betaalplan op om voor te leggen aan de (verschillende) schuldeisers. Wanneer zij akkoord gaan is het alleen nog maar een kwestie van je aan de gemaakte afspraken houden. Dit is zeer belangrijk, aangezien de schuldeisers vrijwillig meewerkt en nergens toe verplicht is.

Schulden aanpakken en voorkomen met saneringskrediet

Een andere mogelijkheid, wanneer je schulden zo omvangrijk of divers zijn dat bovenstaande niet mogelijk is, is het afsluiten van saneringskrediet. Dit gebeurt niet via een reguliere bank, maar een speciale bank: de Gemeentelijke Krediet Bank. Deze verstrekt jou dan een lening om je lopende schulden af te betalen. De GKB wordt dan je nieuwe schuldeiser, waarmee je dan ook afspraken maakt betreft het afbetaling van de lening. Wanneer de GKB denkt dat jij de afspraken niet serieus zal nemen gaat deze ook niet over tot het verstrekken van saneringskrediet.

Schulden aanpakken en voorkomen met een preventiegesprek

Daarnaast biedt de GKB ook preventiegesprekken aan. Het maakt hiervoor niet uit of je schulden hebt, hebt gehad of helemaal niet hebt. Tijdens een preventiegesprek kun je vragen om financieel advies en je kunt vragen stellen over je eigen situatie. Wat is wel en niet verstandig om te doen wanneer je niet in de schulden wilt belanden? Je krijgt alle antwoorden waar je naar op zoek bent.

In alle gevallen is het belangrijk dat je je schulden en de instanties die je helpen met het oplossen van deze schulden serieus neemt. Zolang jij je netjes aan de afspraken houdt ben je snel weer schuldenvrij. Niemand wil immers met schulden rondlopen.